Autor: 021.rs

Novi Sad
04.06.2021.
08:54 > 08:56
Nešto pre 8 časova na pešačkom prelazu na Detelinari povređen je jedan biciklista.
  • aa

    06.06.2021 07:32
    Кад бициклиста вози бициклистичком стазом и излази на пут, не силази са бицикла како рече неко овде...тада наставља вожњу . Ако нема стазе, тада силази са бицикла и прелази улицу као пешак... Толико о правилима.
  • BB

    05.06.2021 12:33
    stop divljanju
    Zivim u BB, svaki dan skrecem sa Bulevara Evrope u BB, automobilom. Pri tome usporim, stanem, pogledam, propustim i pesake i bicikliste...krenem polako. NE VIDIM divljeg biciklistu koji se stvori na mojoj putanji u sekundi ( znaci vozi bici stazom brzinom Yuga). Imao, nemao prednost - takav mora biti bahat i lud da ne uspori i ne pogleda da li su na njegovoj putanji drugi ucesnici u saobracaju. Srecom, u takvim situacijama sam dovoljno i spora i prisebna pa nema posledica...ali, tresem se dobro vreme posle prepada budale. Uz to, svako vece vozim i bajs i ne podlecem pod kola, koliko god ja tu imala prednost. Pamet u glavu SVI.
  • Dje ge vara

    04.06.2021 22:29
    Prednost
    Vozač putničkog vozila i vozač bicikla su u saobraćaju vozači.Primer.Vozač putničkog vozila se kreće saobraćajnom trakom na putu sa prvenstvom prolaza a vozač bicikla se kreće iz sporedne ulice i seče put sa prvenstvom prolaza vozeći bicikli.I šta sad tu nije jasno. A da bi vozač bicikla bio bezbedan na pešačkom mora da siđe sa bicikla i pregura bicikli preko pešačkog prelaza, pošto nije više vozač, već pešak.
  • Vlada

    04.06.2021 19:48
    @Pesak-biciklista

    Još jednom, biciklistička staza je integralni deo prelaza i u zakonu jasno stoji da je vozač dužan da prilagodi brzinu kada mi prilazi, pa makar ga prelazile žirafe i akrobate na štulama. Puno sreće u ostajanju izvan zatvora sa tvojim pristupom vožnji.
  • Pesak-biciklista

    04.06.2021 16:51
    @Vlada
    Covece, ti si samoubica na biciklu!!!
    Lepo sam napisao, biciklista NEMA prednost ako se ne krece putem sa prvenstvom prolaza, a ti pises da je vizac koji skrece duzan da propusti biciklistu! To nema veze jedno sa drugim!
    Takodje, pises o clanu zakona i pesackom prelazu! Pesackom prelazu!!! Pesacki prelaz je prelaz preko puta kojim se krecu pesaci, NE BICIKLISTI. Biciklista koji hoce da predje glavni put, nema prednost na biciklu, ako sidje sa bicikla onda je pesak i onda ima prednost.
    Tacka!

    Da ti plasticno objasnim. Na Bul. Evrope npr. ako vozac automobila ide pravo, biciklista koji preseca Bul Evrope nema prednost! Ako vozac automobila skrece npr u Branka Bajica, vozac bicikla ide pravo Bulevarom Evrope, naravno da biciklista ima prednost.
    Lepo si citirao Zakon ali pogesno tumacis!!!

    Svi treba da se cuvamo i da pazimo i na ostale ucesnike u saobracaju jer ima takvih kao ti koji tumace zakon kako njima odgovara!!!
  • Tiberius

    04.06.2021 14:41
    Vozim bicikl zato sto volim
    Najveci problem su naspramne ulice.
    Kada vozac automobila hoce da se ukljuci na neki recimo bulevar,90% vozaca gleda samo u levu stranu,uopste ne obracaju paznju na pesake i bicikliste koji dolaze sa druge strane.
    A ima jos jedna bitna stvar,po clom gradu su znakovi biciklisticke staze postavljeni pogresno!
    Vozac automobila ne vidi znak da je tu biciklisticka staza,ali zato mi koji vozimo po stazi vidimo znak da smo na stazi,nema logike,sve te znakove treba okrenuti da ih vozaci vide
  • Vlada

    04.06.2021 14:41
    @Pesak-biciklista

    Član 47. stav 2 ZOBS-a:
    Član 47.
    Vozač koji pri skretanju preseca biciklističku stazu, odnosno traku, dužan je da propusti vozila koja se kreću stazom, odnosno trakom.

    U kombinaciji sa članom 99. koji kaže da vozač MORA da prilagodi brzinu prilikom prilaska pešačkom prelazu, ovo znači da skoro da ne može da postoji situacija gde je vozač udario biciklistu na biciklističkoj stazi koja prelazi pešački prelaz a da nije kriv. Jedini problem je što vi gospodo NE znate saobraćajne propise.
  • gradjaninX

    04.06.2021 14:35
    "
    Vlada
    04.06.2021 • 11:07
    @Pesak-biciklosta

    Molim te da mi tačno navedeš član zakona po kojem biciklista navodno nema pravo prvenstva na stazi koja vodi preko pešačkog prelaza. "

    Ne postoji takav clan. Ne postoji ni onaj koji si umislio da postoji - da biciklista ima bilo kakvu prednost u odnosu na bilo koga. Ono sto postoji u zakonu (izmena zakona) je da vozac motornog vozila ne mora da propusta pesake ukoliko je prelaz obelezen samo zebrom, a vozac prcoeni da nije bezbedno da ih propusti.
    Mogu da ti okacim tacku zakona po kojoj ce vozac automobila dobiti 3-5 godine robije ako te ubije dok jurcas biciklom misleci da si nepobediv i u pravu. Pa ti jurcaj, pogotovo tamo po kruznim tokovima. Vaspitali ste sami sebe da: zebra = kola moraju da mi stanu. Ja cu da stanem, al neko ce te voziti na haubi i psovati te dok ne zakoci da "sidjes".
  • Pesak-biciklista

    04.06.2021 13:51
    Navedi ti meni koji clan Zakona kaze da je duzan da propusti biciklistu!!!

    Zakon kaze da je vozac duzan da propusti pesaka, biciklista se nigdne ne pominje. Po zakonu, vozac bicikla ima ista prava i obaveza kao i vozac automobila.

    Stvar je prosta, ako ides biciklom i presecas put koji je put sa prvenstvom prolaza, ako si biciklista NEMAS prednost.

    Mozda je Zakon glup, ali jednostavno je takav.

    Jos jedan od aspurda Zakona, Zakon ne poznaje biciklisticku stazu!!! Jos jedan apsurd, ides biciklistickom stazom, prelazis glavni put, paralelno sa tobom ide pesak na pesackoj stazi, vozac autombila ima obavezu da propusti pesaka, ali tebe NE.



    U svakom slucaju, svi treba da se cuvamo!
  • @ Pesak-biciklosta

    04.06.2021 13:31
    A?
    Čemu služi onda pešački prelaz, umetničko delo?
  • Zebra

    04.06.2021 12:19
    Ako si samo vozač auta ne razumeš bicikliste, ako samo voziš bicikl, ne razumeš vozače. Biciklista svestan saobracaja prati sve aute u desnoj traci i gleda da li i kad će preci ulicu. Vozač auta već zna da paralelno sa njim može ići biciklista. Svakako treba stati i pogledati, ali može već ranije videti. Na kraju ako je bicikl išao duž Bulevara, a vozač skretao u BB, biciklista je imao prednost. Ali džaba mu... Moraš misliti i tudjom glavom da svoju sacuvas.
  • @ Vlada

    04.06.2021 12:16
    Navedi ti ...
    po kom članu ima prednost. Ako ne piše da ima prednost, onda je nema, to je princip u pravu. Za pešake piše eksplicitno, za bicikliste NE piše!
  • Sin palog bicikliste

    04.06.2021 12:14
    Nadam se da svi svatate da nije niko ga udario, vec je pao sa bicikla (slomio mu se sic). Ne znam odakle vam sve ovo ostalo.
  • @Pesak-biciklosta

    04.06.2021 12:04
    U pravu si...
    ... u potpunosti. Novi ZOBS tako kaže, ali ogromna većina biciklista toga nije svesna. Vidi se i po minusima za tvoj komentar. Zaista bi bilo dobro poraditi malo na edukaciji ljudi, ne verujem da većina to radi namerno, nego iz neznanja. Misle da imaju prednost kao i pešaci, pa posle svi drugi krivi.
  • Marko

    04.06.2021 11:56
    Nikola
    Koji je izvor? Prema statistici policije, biciklisti su doprineli nastanku (dakle ne uzrokovali, već doprineli) u manje od 30% nezgoda. Najodgovorniji su vozači motornih vozila, a tu su i posledice najteže.
  • @telep

    04.06.2021 11:17
    Ako ti smetaju bebe ti treba da se zapitas da li si pri zdravoj pameti..... To sto guraju kolica po biciklistickoj stazi je zato sto je sve zauzeto bastama kafica a o tim slivnicima bokje da ne pricamo, svuda u svetu idu slivnici u cev pod zemljom samo kod nas se prave neravnine....uzas
  • Vlada

    04.06.2021 11:07
    @Pesak-biciklosta

    Molim te da mi tačno navedeš član zakona po kojem biciklista navodno nema pravo prvenstva na stazi koja vodi preko pešačkog prelaza.
  • NS_BOB

    04.06.2021 11:06
    Ovde je biciklista oboren na biciklističkom (a ne pešačkom) prelazu.
    Razlika je u tome što biciklisti na pešačkom moraju da pređu kao pešaci (tj. da siđu i preguraju svoje vozilo), dok na biciklističkim prelazu smeju da voze,
    Na biciklističkom prelazu nemaju nikakvu unapred definisanu "prednost", nego za njih važe sva saobraćajna pravila koja važe za sva ostala vozila. (...i da - bicikl je vozilo.)

    U ovom konkretnom slučaju, sudeći po fotografiji, biciklista je imao prednost (ne zbog b.prelaza nego) zbog toga što se kretao duž bulevara i imao je prvenstvo prolaza, a oborio ga je automobil koji je skretao sa bulevara u B.Bajića presecajući biciklističku stazu.
  • Komsija iz ulice

    04.06.2021 10:59
    A tek ovi novopeceni budzovani sto skrecu levo gde je to zabranjeno na bulevar i parkiraju pored slobodnog parkinga na sred trake. Naravno da murija nece nista tu raditi jer su im to sve neke pink zvezdice i sns slepci. ne secam se kad sam ih zadnji put video tu osim kad su sajmovi, pa zajedno sa parking servisom okupiraju i naplacuju parkinge ispred zgrada. Lopovski olos u uniformi.
  • NS

    04.06.2021 10:57
    opasan prelaz
    Više puta sam zamalo izbegao istu situaciju. Ne želim da generalizujem i prozivam sve bicikliste, nije u redu, ali ima onih koji se Bulevarom Evrope po biciklističkoj zalete kao sumanuti i prelaze ovu raskrsnicu bez kočenja i gledanja. Nekoliko puta sam, u kolima, pogledao levo, desno, polako krenuo ka Bulevaru i na pola pešačkog mi se samo stvori biciklista koji zamalo da udari u vrata. Treba paziti, važi za sve!
  • telep

    04.06.2021 10:55
    Ta linija na podu znaci da se pre nje mora obavezno stati jer pesaci i biciklisti imaju prednost. Ako ja kao biciklista to znam onda i oni moraju da znaju. Samim tim vozač automobila je 100% kriv
  • Pesak-biciklosta

    04.06.2021 10:51
    Prelazim dosta kilometara biciklom i u kolima. Svi znamo da nam je kultura u saobracaju katastrofa. Ali jedna stvar, koji mnogi biciklisti ne znaju, jednostavno biciklista NEMA prednost ako ne ide putem sa prvenstvom! Konkretno, na Bulevaru Evrope, ako je prelazio Bulevar, biciklista NEMA prednost.
    Ne govorim o ovom slucaju, ne znam gde je covek prelazio, ali biciklista nije pesak i NEMA prednost ako se ne krece putem sa prvenstvom prolaza. Biciklista je po zakonu, ucesnik u saobracaju kao i vozac automobila.
    Mozete da udarate minuse koliko hocete, ali zakon je takav.
    U svakom slucaju pazite na sebe!!!
  • telep

    04.06.2021 10:47
    @Pjv
    Zato biciklisticka staza u branka bajica sluzi da mame i babe guraju kolica i setaju decu jer im smetaju brojni slivnici na trotoaru. Znaci u branka bajica je nova staza ali je skoro neupotrebljiva jer pesaci, mame i babe izvode decu plus kola su tako parkirana da je staza i uza od jednosmerne a dvosmerna je. A tamo posle kompleksa kod teretnih ulaza sajma su posle 5 godina ocistili trotoar ali nisu isekli zbunje tako da pesaci isključivo koriste bici stazu za setanje
  • Nikola

    04.06.2021 10:17
    Dokle vise
    Biciklisti su krivi za 90% nesreca. Voze kao da za njih ne vaze nikakva pravila i svuda imaju prednost. Kada naidju na raskrsnicu logicno bi trebalo da prikoce,stanu a ne da lete....
  • Pjv

    04.06.2021 09:40
    Nepaze
    Voze jako bez trunke sabracajne kulture kao da su smo oni i po pesackim stazama i u kontra smeru. Samo malo vise patnje. Nadam se da nije teze. Sto bi rekli cetvoro opciju treba ne samo njima vec svi ucenici i pesaci tek oni!!!!!!
  • &

    04.06.2021 09:26
    U 09:05 povređen još jedan biciklista na skretanju iz Hajduk Veljkove na Bulevar kralja Petra
  • Slanina

    04.06.2021 09:24
    Eto nama semafora uskoro i tu. I nije samo pesacki prelaz tu, nego ima i prelaz za bicikliste uz sam pesacki, za one koji ce da pricaju kako "biciklista mora da sidje sa bicikla da bi presao".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna